reede, jaanuar 09, 2009

2008. aasta Rootsi - Eesti maavõistlus

2008. aasta on küll juba läbi, kuid ma ei suuda vastu panna kiusatusele pooltõsises vormis hinnata, kummal riigil mullu paremini läks.

Sport
2008. aastal toimusid teatavasti olümpiamängud, kuhu nii Rootsi kui ka Eesti läksid suurte ootustega. Eesti ainus tõeline kullalootus Gert Kanter täitis seatud eesmärgi, tõstes seeläbi Eesti ametlikus medaliedetabelis Rootsist ettepoole. Rootsil jäi nimelt kuld saamata: Susanna Kallur kukkus, Stefan Holm ajas lati maha, Håkan Dahlbyl käsi värises ja Ara Abrahamianile tehti lihtsalt liiga. Ka muudel suurvõistlustel pidid rootslased pettuma. Charlotte Kalla tegi aasta alguses Tour de Skil supersõite, kuid pudenes hiljem haiguste tõttu nii edetabelites kui ka meedia huviorbiidis tahaplaanile. Rootsi jalgpallikoondisest loodeti ka rohkem.
Tulemus: Eesti võit

Kultuur
Kultuurisaavutusi mõõdulindi ja stopperiga ei mõõda, aga mis seal salata, Nobeli preemiaid ja Oscareid ei jagunud 2008. aastal ei rootslastele ega eestlastele. Eesti kunstimuuseum KUMU valiti Euroopa aasta muuseumiks, kuid samal ajal rikkus oht, et Tallinna vanalinn langeb välja UNESCO kultuuripärandi nimekirjast, arhitektuuriaasta. Rootslastel midagi sedavõrd märkimisväärset vastu panna ei ole. Märkida võib vaid ehk rahvusstaadioni ehitamise otsust. Popmuusika vallas ei saa mööda Eurovisioonist, kus nii Eesti kui ka Rootsi põrusid. Slaavi noorukite kõrval mõjus Charlotte Perelli nagu pensionieelikust transvestiit ning Kreisiraadiot oli lihtsalt piinlik vaadata. Positiivse poole pealt võiks mainida muusikal-filmi Mamma Mia hiigeledu. Eesti ei jäänud ka vastust võlgu, meenutagem kasvõi geniaalsel muusikali Rujast, mis ehk omal moel kannatab välja võrdluse ABBAga.
Tulemus: viik

Poliitika
Sisepoliitiliselt oli nii Eestis kui ka Rootsis suhteliselt rahulik aasta. Valitsused püsisid ning Rootsi valitsuse reiting isegi tõusis - ehkki see oli vist valdavalt seotud opositsiooniparteide populaarsuse langemisega. Kui keskkonnaminister Villu Reiljani sahkerdamised Eestis ja pealtkuulamisseadusega seonduvad protestid Rootsis välja arvata, siis möödus aasta suuremate skandaaliteta. Välispoliitikas jäi Eesti aga Rootsile alla. Kui augustis puhkes Gruusia kriis, siis võinuks Eesti tänu oma Venemaa tundmisele ning sõnaõigusele Euroopa Liidus palju suuremat rolli mängida. Paraku reageeris Eesti pigem hüsteeriliselt ning konflikti lahendamisel säras hoopis Rootsi välisminister Carl Bildt. Kui siia juurde lisada veel 2007. aasta pronksöö järelmid ning Herman Simmi spiooniskandaal, siis ma kardan, et Eesti on rahvusvaheliselt saavutamas mainet kui kiuslik põngerjas, kes ei tea ise, mida ta tahab, ning õrritab vaid teisi üksteisega kaklema.
Tulemus: Rootsi võit

Majandus
2008. aasta lõpus puhkenud majanduskriisi tõttu ei saa ei Rootsi ega Eesti puhul rääkida kuigi edukast aastast. Eesti kinnisvara- ja tarbimislaenudel põhinev majanduskasv pöördus küll sel aastal negatiivseks, aga Rootsi pangad mängisid laenukraanide lahti- ja kinnikeeramisel esimest viiulit, nii et patust pole puhas kumbki riik. Stockholmi börs langes üle 40%, mis on kõigi aegade suurim kukkumine - ja usutavasti kehtib sama ka Tallinna börsi kohta. Ent võinuks minna veelgi hullemini. Erinevalt Islandist ja Lätist tulid Rootsi ja Eesti majandusraskustega omapäi toime ning ulatasid keerulistel hetkedel oma naabritele isegi abikäe.
Tulemus: viik

Kokkuvõttes jäi maavõistlus seega viiki. 2009. aastalt ootame uusi põnevaid duelle ning mõistagi suuri võite.