teisipäev, oktoober 28, 2008

Ikea 50!

Täna täpselt 50 aastat tagasi avas Rootsi üks tuntumaid kaubamärke IKEA oma esimese kaubamaja Lõuna-Rootsis Älmhultis, kus Ingvar Kamprad viisteist aastat varem firmale aluse pani. IKEA loomise hetkel oli Kamprad, kelle initsiaalid annavad firma esimesed kaks tähte, vaid 17-aastane.

Tänaseks on IKEA rootslaste jaoks tõeline institutsioon. Perekonna veedavad nädalavahetusi IKEA kaubamajades mööblit silmitsedes-ostes, sest hinnatase on selline, et ostmata poest lahkuda tundub rumalus. Välismaal resideeruvad rootslased peavad IKEAt pooleldi saatkonnaks, kus aeg-ajalt lihapalle ja lõhet söömas käia. Paljude toodete nimed on senini rootsikeelsed ja võib vaid aimata, milliseid raskusi valmistab välismaalastele tootenimede nagu Äpplarö ja Skärpt hääldamine. Rootslaste eneseuhkust tõstab ka asjaolu, et IKEA kataloog on piibli järel maailma suurima trükiarvuga trükiste hulgas teisel kohal.

Kõige postiivse kõrval ei saa paraku märkimata jätta ka mõningaid küsimusi tekitavaid fakte. Nii näiteks on IKEA rahandustulemus väga hästi hoitud saladus. IKEA nime ja kontsepti omanik Inter Ikea Systems on registreeritud maksuparadiisis Hollandi Antillidel, mille vahendusel perekond Kamprad oma miljarditesse ulatuvaid tulusid kenasti maksuametitest kõrvale suunab. Ingvar Kamprad ise olevat aga tõeline ihnur, kes sõitvat ringi 15-aasta vanuse Volvoga ning kasutavat lendamiseks odavlennufirmasid.