neljapäev, oktoober 02, 2008

Kuidas Rootsi meedia Swedbanki põhja laseb


Nüüd on juba kolmel õhtul järjest SVT uudistesaated sisaldanud reportaazhi Swedbankist, millel on ajakirjanike arvates läheb õige haprasti. Ühel õhtul näiteks üritasid reporterid panga kundedelt välja pressida, kas nad ikka võtavad oma raha välja ja kas nad ikka tunnevad muret tuleviku ees. Kordamata ei jäeta sedagi, kui paljud oma konto Swedbankis on viimasel ajal sulgenud (10% rohkem kui mullu septembris). On tõesti ime, kui Swedbank ajakirjanduse survele vastu peab, ehkki nii keskpanga kui ka finantsinspektsiooni spetsid kinnitavad kui ühest suust, et paanikaks pole hetkel põhjust.

Ilmselt tuleks siinkohal märkida, et Swedbanki image Rootsis ja Eestis on kardinaalselt erinev. Eestis seostub Hansapank-Swedbank eelkõige eduka ning dünaamilise organisatsioonina, Eesti majanduse (kunagise) lipulaevana. Siinpool Läänemerd on Swedbankil kunagise hoiukassa mekk man ja sestap õnnestub meedial Rootsis kergema vaevaga Swedbanki aadressil paanikat tekitada.

Eilses saates võeti jutuks ka Baltikumi ja eriti Eesti majandus, sest Swedbank ja SEB valitsevad 80% Eesti laenuturust. Ilmselt on vähe neid, kes poleks viimastel nädalatel märganud uudiseid sellest, kuidas valitsused on raskustesse sattunud panku üle võtnud või neid rahasüstidega toetanud. Paratamatult tekitab see küsimuse, mis saab siis, kui Eesti satub sellisesse finantskriisi, et riik peaks majanduse päästmiseks sekkuma. Aga et milline riik siis? Rootsi või Eesti? Eilsetes uudistes anti teada, et Balti riikide ja Rootsi keskpangad on allkirjastanud memorandumi, mille sisuks olevat lühidalt see, et Swedbankil ja SEB-l lastakse ärevatel aegadel omapäi toime tulla. Ainult äärmise kriisi korral sekkuvat keskpangad ühiselt.

Märkimata ei saa jätta ka seda, et eilses saates andis intervjuu Eesti Panga nõukogu esimees Jaan Männik. Saatuse irooniana tegi ta seda puhtas rootsi keeles (mis pole tegelikult üllatav, arvestades, et ta on Rootsis üles kasvanud). Iroonia lihtsalt selles, et nagu Svenssonbladet juba varem on kirjutanud, siis langetatakse Eesti majanduse kaalukaimad otsused tänapäeval Stockholmis. Ja sestap on ju asjaolu, et Eesti Panga nõukogu esimees võib käia Rootsis vaibal aru andmas, pragmaatiline, ent ometi väga kõnekas.

1 Comments:

At 11:09 AM, Blogger TwD said...

Täpselt samast probleemist kirjutasin riivamisi oma viimaste päevade postitustes. Jah, kui suur on tegelikult rahva meelsuse ja usalduse/usaldusekaotuse osa pangakrahhides; ja kui suur osa tegelikel finantsraskustel?
Muide, väga hästi ennustas olukorda meedias ette Ilmar Raag - ja seda juba juulikuu postituses! See on töepoolest sotsiaalporno http://ilmarraag.blogspot.com/2008_07_01_archive.html.

 

Postita kommentaar

<< Home