reede, juuli 21, 2006

Tänuavaldus rootsi pankadelt

Lugesin äsja Postimehest, et SEB Ühispanga poolaasta kasum oli 600 miljonit, mis on 40% enam kui mullu samal ajal. Rootslastest pangaomanike prisked näod tõmbuvad veelgi laiemale naeratusele. Aitäh, kallid eestlased!

Mind hakkas huvitama, kui rahul SEBi omanikud ikka tegelikult võiksid olla. SEB ostis ju Ühispanga suure panganduskriisi ajal umbes 7 aastat tagasi, kui aktsiaid võis omandada sandikopikate eest. SEB hoidis madalat profiili tekitamata teistes börsilistes kahtlusi, kuni ühel ilusal päeval tuli uudis, et nüüd on SEB 50% aktsiate omanik - nutke või naerge. Tänaseks on Ühispank Tallinna börsilt läinud ja kuulub koos saba ja sarvedega SEBle.

Kui palju see tehing SEBile maksma läks, on väljastpoolt vaatlejal ilmselt võimatu kindlaks teha, aga arvan, et ma väga palju ei eksi, kui pakun, et umbes 1.5-2 miljardi krooni eest. Tänane uudis kasumist tähendaks seega, et vähem kui kahe aasta jooksul teenib SEB oma investeeringu tagasi. Pole paha! Rootslastest pangaomanikud lähevad aina priskemaks ja särasilmsemaks...