laupäev, juuni 10, 2006

Zzzlatan

Nüüd on ta siis lõpuks alanud. Jalgpalli MM, see tähendab. Viimasel ajal rootsi lehed muust ei kirjutagi kui jalgpallist, Saksamaast, maailma meistrivõistlusi saatvast kommertsist, rootsi meeskonna ergutamiseks kirjutatud muusikast jms. Et Rootsi osaleb ainsa Põhjamaade riigina MMil valab ainult õli tulle.

Paljude ekspertide arvates on Rootsil tänavu päris head shansid: suhteliselt üksmeelselt pakutakse svenssonitele jõudmist veerandfinaali. Finaali pääsemist, mis tähendaks rootslastele kõige aegade parema tulemuse kordamist, ei söanda eriti keegi ennustada, ehkki ühel meelel näivad kommentaatorid olema ka selles, et tänavune Rootsi meeskond on parem kui see, mis nelja aasta eest Jaapanis-Koreas võistles.

Rootsi meeskonna suurim staar on Zlatan Ibrahimovich, 25-aastane Juventuse mängija, kes on tõstetud jumala staatusesse. Minu ees laual lebab äsja ilmunud raamat "I huvudet på Zlatan Ibrahimovich" (parafraas filmi "Being John Malkovich" rootsikeelsest pealkirjast), mille Expresseni ostjad tasuta kaasa saavad. Raadios laulab seitsmeaastane Frans Jeppsson Zlatanile ülistuslaulu, mille noortejaama P3 kuulajad on mitu nädalat järjest edetabeli tippu hääletanud. Zlatani-pildiga külmkapimagnetitest, kustukummidest ja fännimütsidest, mille läbimüük aina kasvab, ma ei räägigi. Zlatanikultus ulatub kõikjale.

Muide, rootslased peavad Zlatani eest tänama juhust. Ta kasvas nimelt üles immigrantide linnaosas Malmös, kus tema eks-Jugoslaaviast pärit vanemad sõja eest varjupaiga leidsid. Noore, ent paljulubava mängijana saatis Zlatan paari aasta eest kirja Serbia jalgpalliliidule paludes võimalust Serbia eest mängida, sest tema isa suur unistus oli, et poeg kord taas Serbia eest mängida saaks. Paraku ei olnud serblased Zlatanist huvitatud ja nii võivadki rootslased tänada saatust, Zlatan kannab täna kollast särki ja siniseid pükse.

Rootsi meeskonna esimese matshi avalöögini jääb veel natuke üle kuue tunni.