teisipäev, september 29, 2009

Ärge pekske politseid!

Läinud nädalal shokeeris Rootsit Stockholmi ühes eeslinnas toimunud sularahakeskuse rööv, mille käigus kurjategijad maandusid helikopteriga keskuse katusel, võtsid kaasa väidetavalt sadu miljoneid kroone ning põgenesid eelmainitud kopteriga. Nii selle kui ka mitmete varasemate "imetabaste" kuritegude kordapaneku järel satub - võibolla üllatuslikult - peksupoisiks Rootsi politsei. Seekord selgus näiteks, et politsei kopteribaasi ukse ette olid kriminaalid jätnud pommi meenutav paki, mistõttu väljakutsele reageerimini viibis. Telereporterite ees aru andnud politseiülem pidi piinlikkusega tunnistama, et korraliku angaari ehitamiseks pole ehitusluba, sest kohalikke häirivat kopteritest tingitud müra - ja nii paiknevadki politsei helikopterid ajutises hoones, mida ei ümbritse isegi mitte tara...

Ka mitmete teiste kuritegude puhul on Rootsi politsei kõvasti pähe saanud. Näiteks kuue aasta eest pussitati Stockholmi kõige nooblimas kaubamajas tipptunnil toonast välisministrist, kes suri saadud vigastustesse. Kurjategijal õnnestus aga vähimategi probleemideta minema jalutada ning politseil kulus tema tabamiseks kaks nädalat.

Politsei vastu suunatud kriitikas on ilmselt teatud iva: Rootsi politseikõrgkooli üks nimekamaid õppejõude, kes samas on tuntud kirjanik, Leif GW Persson olevat öelnud, et Rootsi politsei, mis suudab lahendada kõigest 10 % kuritegudest, on üks maailma ebaefektiivsemaid.

Teisalt aitab meedia kriitikanooli selgitada ilmselt ka rootslaste suhteliselt sinisilmne ettekujutus kuritegevusest nende riigis. Rootslased lihtsalt ei usu, et kuritegevus on nende maal võimalik. Või vähemalt ei saa see olla nii levinud kui mujal. Ja selle sinisilmsuse tõttu juhtubki igasuguseid kummalisi lugusid. Näiteks rööviti paari nädala eest Göteborgi kesklinnas päise päeva ajal juveelipoodi. Pealtnägijaid oli kümneid, nende hulgas poe kõrval kohvikus istunud inimesed, kelles maskides kurjategijate nägemine olevat tekitanud naerupahvakuid. Kohvitajad uskusid nimelt, et tegemist on filmivõtetega, sest pole ju võimalik, et selline rööv ka tegelikkuses Göteborgis võiks toimuda.

Ma ei ole kriminoloog ega taha anda hinnangut Rootsi politsei tööle, ent õigluse huvides ei saa ütlemata jätta, et vähemalt sedasorti suuremad kuriteod saavad enamasti küll lahenduse. Tabati nii Anna Lindhi tapja ja ilmselt leitakse ka kopterikurikaelad. Kui suurt rolli selles mängivad pealtnägijate tunnistused ja kui suurt rolli politsei enda töö, jäägu teiste hinnata.