teisipäev, detsember 11, 2007

Volvo, Ericsson, Svensson...

Tüüpiline rootslane on siniste silmadega, heledate juustega, elab punases puumajas, sõidab Volvoga, kasutab Ericssoni mobiiltelefoni ning kannab nime Anna või Sven Svensson. Selline stereotüüp on ilmselt maailmas suhteliselt levinud. Aga mida ütleb statistika? Rootslased koguvad teatavasti statistikat kõikvõimalike ebaoluliste ja oluliste asjade kohta. Juuste, silmade ja maja värvi kohta kindlasti ka, ent seda pole mul õnnestunud leida. Mis aga puudutab autosid, mobiile ja nimesid, siis sellest saan küll kirjutada.


Selle aasta esimese kümne kuu jooksul on Rootsi enim müüdud autode tippu kroonib ainult svenssonite enda toodang: Volvo V70 ja V50 on vastavalt esimene ja kolmas ning Saab 9-3 ja 9-5 teine ning neljas. Esikümnesse mahuvad veel kaks Volkswageni, üks Fordi, Peugeot', Audi ning Opeli mudel. Mobiiltelefonidega on asjalood veelgi natsionalistlikumad: Phone House'i andmetel pääses septembris enim müüdud mobiilide esikümnesse kaheksa (!) Sony Ericssoni mudelit, neist enim K810i-d (vt foto). Kaks Nokiat suutsid end 8. ja 9. kohale pressida, aga seda ilmselt tänu soome immigrantidele...


Rootsi levinuim perekonnanimi pole sugugi Svensson, nagu blogi pealkirjast võiks oodata. Nii Johanssone kui ka Anderssone on üle 270 000, Svenssonid tulevad edetabelis alles 9. kohal pärast Perssoni ja enne Gustafssoni. Esimese perekonnanime, mis ei lõppe "ssoniga" leiame alles 20. kohalt ja selleks on Lindberg. Eesnimedega on see probleem, et neid on rootslastel sageli mitu, ehkki kasutatakse neist tavaliselt vaid esimest. Esimese eesnime järgi elab siinmail kõige enam Anna, Eva ja Karini nimelisi naisi ning Larsi, Andersi ja Johani nimelisi mehi.


Öelge veel, et stereotüübid on eksitavad... ;-)