teisipäev, detsember 04, 2007

Eesti Pank asub nüüd aadressil Brunkebergstorg 8

Ei ole saladus, et Eesti ja teise Balti riikide pangandusturul valitsevad rootslased. Swedbank/Hansapanga ja SEB laenude turuosa on Eestis 72%, Lätis 44% ja Leedus 57%. Kui lisada siia veel Nordea, mille omanikeringi kuulub Rootsi riik, siis annab see rootslastele dominantse positsiooni ka Lätis.

Järjest enam tundub, et ka üldisemaid rahapoliitilisi otsuseid, mille formaalseks langetajaks on Eesti Pank, tehakse Stockholmis. Valuutakomiteesüsteemi tõttu ei saa Eesti Pank näiteks krooni kurssi muuta, mistõttu rahapakkumist mõjutavad aina enam Swedbanki ja SEB peakontorid (Brunkebergstorg 8 ja Kungsträdgårdsgatan 8 Stockholmis). Lihtsalt väljendudes: kui rootslased tahavad Eestis raha teenida, siis on neid väga raske takistada.

Siinne finantsinspektsioon on oma väljaütlemistes üsna ettevaatlik, sest neid huvitab Rootsi turu stabiilsus. Kuna Swedbank teenib täna 40% oma kasumist Baltikumist, siis hoiab finantsinspektsioon Baltimaade arengul silma peal, kuid konkreetseid soovitusi pehme maandumise tagamiseks Eestis nad vaevalt andma hakkavad. Või mine sa tea... Äkki näeme peagi, kuidas lisaks Eesti kommertspankuritele hakkavad ka keskpankurid Stockholmis vaibal aru andmas käima...

2 Comments:

At 10:43 PM, Blogger TwD said...

Kahju, et varem Svenssonbladet'it ei ole avastanud, tore oleks olnud lugeda, valdavad samad mötted ju, kuna elan juba 2000-st aastast siin. Eks pyyan kaotatud aja tasa teha...
Vöiksid kirjutada ka tänasest ICA hakkliha-afäärist ja yldse Uppdrag Granskning'u paljastustest, vingelt teevad, vahel lausa uskumatu fenomen...huvitav kes vöi mis seda saadet niimoodi veab? Nägin ka Estonia teemal olnut.
Aa, ja ega selle vastu midagi ei ole, kui ma Svenssonbladet'i lingi oma blogisse panen?

 
At 2:52 PM, Blogger Rein Jüriado said...

Tänan, selle vastu pole mul midagi, kui svenssonbladet laiemalt levib. :-)

 

Postita kommentaar

<< Home