teisipäev, detsember 18, 2007

Aasta tagasi me sellest ei rääkinud

Istusin reedel ülikooli jõulupeol ja rääkisin teiste doktorantidega maast ja ilmast. Nagu sellistel puhkudel tavaks, keerleb enamik jututeemasid ikka oma tegemiste ümber: et kes millal kaitsmiseni jõuab, kui pikaldane see protsess on ja muud sellist. Ilmselt kehtib see iga ettevõtte ja asutuse jõulupeo kohta, et räägitakse valdavalt tööasju.

Aga oli ka kaks uut teemat, millest eelmisel aastal samal ajal keegi suuremat numbrit ei teinud: Facebook ja kliimamuutused. Facebook on virtuaalne sõpruskeskkond (umbes nagu Orkut, kellele see midagi ütleb), mis viimase aasta jooksul on teinud Rootsis totaalse tõusu. Enamik mu tuttavaid rootslasi näib seal profiili omavat - või siis on nad otsustanud trendile vastu seista ning näoraamatusse minekust hoiduda.

Kliimamuutustest räägitakse siinmail ka aina enam. Ja mitte ainult seetõttu, et Al Gore'ile paari nädala eest Nobeli rahupreemia anti. Ajalehtest võib päevast päeva lugeda näiteid sellest, kuidas keskkonnasõbralikumalt elada. Muuhulgas tuli jõululauas jutuks, kui sageli keegi meist lennuki asemel rongi kasutab, ning kes meist väldib pudelis vee ostmist.

Näis, millest aasta pärast jõululaua ümber räägitakse. ITi-inimesed väidavad, et Facebook pidavat Rootsis varsti küllastuspunktini jõudma, sest kõik, kes sinna ea poolest kuuluda võiksid, on end seal juba registreerinud. Kliimamuutused on ilmselt ka aasta pärast aktuaalsed, ent samas tundub, et enamik rootslasi pole valmis loobuma oma kütuseahnest Volvost ning igatalvisest perepuhkusest Taimaal. Küllap leiame uueks aastaks juba mõne moodsama teema, mida silgu ja singi pugimise kõrval arutada...

2 Comments:

At 3:30 PM, Blogger TwD said...

Kas töesti on Facebook nii valdav?
Omal ajal sai vooluga kaasa mindud ja Orkutisse pesa tehtud. Nyydseks olen seal ammu pildi ära vahetanud - otsevaatest sai vaade kuklast = olen alles, aga piltlikult öeldes selja pööranud...Kui keegi peaks hyydma: hei, ma tahan rääkida, sest ma tunnen yhist(olukorda, inimest jne), no siis ma "pööraks ennast ringi". Aga kuna viimaste aaste jooksul on juhtunud seda yks kord, siis vöib arvata, et köik taolised vanad ja uued keskkonnad mind täiesti yksköikseks jätavad. Aitab oma bloogi täitmisestki:).

 
At 11:29 PM, Anonymous Anonüümne said...

hea Rein,

aitäh Sulle eelmise aasta Rootsi blogihetkede eest. head uut 2008!

Sinu lugeja Kaug-Idast,

Leelo Maarja

 

Postita kommentaar

<< Home