pühapäev, november 26, 2006

"Me lootsime, et nad ei ole sellised"

Elas kord Abbe, musta mandri poegade järeltulija, kes saatuse tahtel sattunud jõukasse Euroopasse. Abbe teenis elatist rikaste inimeste häärberite koristamisega. Rikastel polnud Abbe vastu midagi, sest ta tegi tööd enam-vähem korralikult ja võttis selle eest vähem raha kui ametiühingusse kuuluvad valgenahalised koristajad. Ühel ilusal päeval võitis Abbe aga loteriiga miljoni ning otsustas, et enam ta valgeid ei „orja”. Ja näitamaks, et ka tema on omaenda peremees, tõmbas ta nina korralikult täis ja peksis segi paar maja, mida ta koristamas oli käinud. Seejärel jättis ta majade võtmed, mida omanikud talle olid usaldanud, nende postkasti.

Õhtul koju tulnud majaomanikud said muidugi aru, mis oli toimunud. Aga ega nad osanud muud teha, kui kahetseda, et nad kunagi Abbe oma majja olid lubanud. Neid oli ju selliste tegelaste eest hoiatatud. Eks nad olid lootnud, et Abbe pole selline.

=========

Ma ei usu, et rootslased Tallinki jamade pärast vähem tolle firma laevadega sõitma hakkavad. Aga siinses pressis ei varjata, et tegemist on Eesti ettevõttega. Ja rootslased, kellega ma Tallinki teemal usaldusväärselt rääkida olen saanud, ütlevad, et firma juhtkonna hiljutine purjutamine ainult kinnistab paljude rootslaste seas senini levinud arusaama Eestist kui pooltsiviliseeritud arengumaast.