neljapäev, oktoober 19, 2006

Tööpäev rootsi moodi

Välismaal käies armastavad rootslased alati rõhutada oma kodumaa kõrget töömoraali. Tõepoolest, tööpäev algab Rootsis sageli kella 8 paiku hommikul, ehkki enamik töötajaid saabub kontorisse umbes poole üheksaks. Kontorisse saabunud lülitavad sisse arvuti ning suunduvad kohviruumi hommikusele fikale. Rootslasi mittetundvale välismaalasele võib fika näida vaid tühise kohvitamisena, kuid see kujutab endast tegelikult palju enamat. Fika täidab nimelt olulist sotsiaalset sidusfunktsiooni ning võimaldab lisaks teistele teemadele vahel ka tööasjade üle arutamist. Hommikune fika algab ametlikult kell 9 ja kestab umbes tunni selleks, et ka need kaastöölised, kes peavad hommikul lapsi kooli või lasteaeda viima ning viibivad seetõttu tööle saabumisega, jõuaksid sellest osa saada. Pärast seda sammuvad rootslased oma ruumidesse ja asuvad seal intensiivselt tööle.

Täpselt kell 12 algab Rootsis lõuna, kuid tegelikult on mõistlikum suunduda lõunale kell 11.45 vältimaks toidukohtades keskpäeval tekkivat järjekorda. Et viimasel ajal on kolmveerand kaksteist lõunale minejat hulk oluliselt kasvanud, on soovitatav seada sammud lõunale juba kell 11.30. Lõuna kestab ühe tunni, see tähendab kella 13-ni. Kella poole kaheks on tööl tagasi ka need, kes on kasutanud lõunapausi selleks, et käia tööandja poolt rahastatud jõusaalis tuju ja toonust tõstmas, et pärastlõunal veelgi innukamalt ja efektiivsemalt töötada.

Kell 15 on aeg pärastlõunaseks fikaks, mis erinevalt hommikusest kestab vaid pool tundi. Kuna tööpäev lõpeb juba kell 17, siis on pärastlõunase fika järel üsna tarbetult vähe aega, et mõnd uut tegevust alustada. Liiatigi kipub ühistransport kella viie paiku pärastlõunal üsna täis olema, mistõttu oma varasema lahkumisega tehakse teene nii teistele kui ka enesele.