pühapäev, oktoober 15, 2006

Ebakultuurne minister

Rootsi uus kultuuriminister Cecilia Stegö Chiló jäi haledalt vahele sellega, et ta ei ole viimase kuueteistkümne aasta jooksul televiisoritasu maksnud. Rootsi televisioon ja raadio elavad nimelt umbes 2000 SEKisest tasust, mida iga telerit omav rootsi leibkond neile aastas maksab. Või vähemalt peaks maksma. Sest nagu selgus oli kokku kolmel ministril selle maksu tasumine „meelest ununenud”. Neist kannatab kultuuriminister kõige tõsisemate mäluhäirete all, aga ka uus kaubandusminister Maria Borelius (kellele nüüdseks on juba kinga antud) ja migratsiooniminister Tobias Billström polnud palju paremad.

Minu tutvusringkonnas on ka päris palju neid, kes pole televiisoritasu maksnud. Osa neist väidab, et on põhimõtteliselt sel moel tele ja raadio rahastamise vastu ning protesti märgiks keelduvad seda tasumast. Tõsi, sama loogika järgi võiks ju keelduda ka näiteks tulumaksu maksmast, sest miks maksta riigile 33% oma vaeva ja higiga teenitud palgast, kuigi seadused seda ette näevad.

Televiisoritasu kogub spetsiaalne firma Radiotjänst, mis saadab kõigile maksmata jätjatele koju kirja. Kuuldavasti nad ka helistavat ning tegevat isegi koduvisiite kontrollimaks, kas majapidamises on mõni telepurk, mille omanik maksmisest kõrvale hiilib. Pärast kultuuriministri vahelejäämist esitas Radiotjänst politseile avaldusele, mis võib ministriprouale tuua kaasa trahvi. See on küll üsna naeruväärselt väike (3000 SEKi), kuid avaldas ilmselgelt oma mõju, sest Radiotjänsti teatel olevat nende rootslaste arv, kellele viimastel päevadel on meenunud, et nad pole telekatasu maksnud plahvatuslikult kasvanud.