reede, oktoober 20, 2006

Tasuta (?) muusika internetist

Käsi püsti kõik need, kes on kunagi internetist mõne laulu või filmi alla laadinud! Ehkki ma ei usu, et selle kirjatüki lugejad nüüd ühtäkki arvuti taga käsi välja sirutama hakkavad, siis olen ma suhteliselt kindel, et nii mõnelgi teist on see patt hinge peal. Ja patt see on, tuleb välja, isegi kuritegu, kui lähtuda neil päevil langetatud kohtuotsusest.

Nimelt mõisteti kolmapäeval üks 44-aastane rootslane süüdi selles, et ta oli laadinud netti üles 4 (sic!) laulu. Tegemist on esimese korraga, kui kedagi Rootsis laulude allalaadimise eest süüdi mõistetakse. Trahviks määrati 20 000 SEKi (34 000 krooni), mis on samas mastis karistustega narkokuriteo või vägistamise eest. Päris valus karistus, kui arvestada kahju suurust, mida antud konkreetne rootslane laulude autoritele põhjustas. Ilmselt on siin tegemist olukorraga, kus püütakse luua pretsedenti, et mõjutada teisi rootslasi oma allalaadimist piirama.

Kohtuotsus tuleb mõnevõrra üllatusena, sest kevadel, kui politsei sundis ühe rootsi tuntuima allalaadimislehekülje Pirate Bay sulgema, siis toimus Stockholmis lausa protestidemonstratsioon, kus valdavalt noored inimesed nõudsid allalaadimise seadustamist. Nagu näha, ei ole kohtud siiski allalaadimissõbralikumaks muutunud. Plaadifirmasid ühendav lobiorganisatsioon Ifpi avaldas pärast otsuse avalikustamist mõistagi head meelt, öeldes, et suurema arvu laulude allalaadijat võiks oodata isegi vanglakaristus... Nõiajaht on alanud!