teisipäev, detsember 12, 2006

Neutraalne Rootsi

Paari nädala eest tiriti Rootsi meedias päevavalgele üks üsna ootamatu fakt. Vastupidiselt üldtunnustatud arusaamale, et Rootsi on üks kõige neutraalsemaid riike maailmas, selgub, et Rootsis tööstus osaleb tarnijana peaaegu kõigis suurtes sõdades. Nimelt on Rootsi relvaekspordilt ühe inimese kohta maailmas esikohal. Isegi kui absoluutarve vaadata, kuulub Rootsi maailma riikide seas relvaekspordi esikümnesse.

Rootslased on omandanud kaks lihtsat tõde: 1) raha ei haise ja 2) oma imago eest tuleb hoolt kanda. Ehk siis avalikkuse ees hoiab Rootsi oma neutraalset joont, näiteks vältides liitumist NATOga, kritiseerides George Bushi ning kehtestades isegi reegli, et sõdivatele riikidele relvi müüa ei tohi. Teisalt seisab siinne kaitsevägi koos kohalike militaartöösturitega kõrvuti suurtel relvamessidel ja teeb reklaami Rootsi relvatööstusele. Rootsi peamine relvaeksportöör SAAB omab koostööpartnereid teises Euroopa riikides, kus neutraalsusest sama palju ei räägita kui siin. Nende partnerite vahendusel leiavad ka Rootsis valmistatud relvad tee sõjakolletesse.

Muuhulgas on Rootsi relvi kasutanud USA, seda isegi viimati Iraagis. Relvaekspordilube jagava komitee esindajad kinnitavad aga südamerahuga, et USA näol on tegemist demokraatiaga, mistõttu relvamüügis pole probleemi.